fbpx

Цените на петрола падат пета поредна сесия

Цените на петрола се понижават в пета поредна сесия тази сутрин и спадат до януарския минимум на 2019 г.

Причина за тази ситуация е нарастващият брой на нови случаи на коронавирусна инфекция извън Китай, което повишава опасенията за забавяне на глобалния икономически растеж и търсенето на петрол.

Фючърсите на Brent паднаха с 1,27% до 52,75 долара за барел, а на американския лек суров петрол WTI – с 1,4% до 48,05 долара за барел.

През последните пет дни на търговия цените и двата сорта се понижиха с около 11%, което е най-рязкото петдневно намаление от август 2019 г., предаде Ройтерс.

В сряда новите случаи на коронавирусна инфекция извън Китай за първи път надхвърли броя на новите инфекции в рамките на КНР. Новите центрове на огнища са Иран и Италия.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп в четвъртък увери американците, че рисковете от коронавирус остават „много ниски“.

Независимо от това, азиатските фондови пазари паднаха в четвъртък сутринта, тъй като инвеститорите се опасяват, че разпространението на вируса ще се отрази негативно на световната икономика, тъй като карантината и други мерки забавят търговията и промишлеността.

Според старши анализатора на Fujitomi Co Kazuhiko Saito, ако епидемията продължи да се разпространява в САЩ, цените на петрола вероятно ще спаднат още повече. Това е на фона на вече падащите цени на газа там.

Срещата на групата ОПЕК + е насрочена за 5-6 март във Виена.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"