fbpx

Кабинетът вади 155 км от тол системата в София и Варна

Министерският съвет изважда от обхвата на тол системата 115 км от Софийската община и 40 км от Варненската. С други 12 общини още се водят преговори.

Това съобщи премиерът Бойко Борисов по време на изслушване в парламента за старта на тол системата. Той се яви пред депутатите по настояване на левицата. Там присъства и регионалният министър Петя Аврамова.

В обхвата на тол системата попадат 3115 км пътища, сред които 803 км магистрали и 2312 км първокласни шосета.

„Що се касае за безопасността на пътищата, не си спомням нито една реформа за 100 години на БСП управление. Едно е да строиш двулентови пътища, друго е 12-лентови“, добави Борисов. Той подчерта, че магистралите „Европа”, „Хемус” и „Струма” се строят усилено.

Няма да има отлагане на началото на тол системата, която се въвежда от 1 март, категорична е министър Аврамова.

Едва една десета от всичките лицензирани превозни средства са оборудвани с бордови устройства за тол системата. Технически не е възможно до 1 март, да се оборудват 70 000 автомобили, смята Магдалена Милтенова, председател на Конфедерацията на автобусните превозвачи.

Снощи по време на извънредна среща с превозвачи, на която присъства и министър председателят стана ясно, че до 27-и март ще има гратисен период, през който камионите ще могат да се движат без бордови устройства за таксуване. Изминатото разстояние ще се отчита чрез маршрутни карти.

Според Георги Свиленски от БСП даже и устройствата, които трябва да ползват превозвачите ги няма. Затруднението и хаосът, който предстои на 1 март е пълен.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"