fbpx

НОИ разполага с пари за 18 милиона болнични дни

В бюджета на държавното обществено осигуряване за 2020 г. са предвидени разходи за фонд „Общо заболяване и майчинство“ в размер на около 1,3 милиарда лева.

От тях близо 633 милиона лева са за обезщетения на временна неработоспособност, включително и карантина. Тези средства ще стигнат да бъдат изплатени над 18 милиона работни дни болнични, включително и за карантина.

Това заяви пред бТВ управителят на НОИ Ивайло Иванов.

До 11 март са издадени 39 болнични, свързани с коронавируса. През първите два месеца на 2020 г. спрямо същия период на 2019 г. се отчита и спад с близо 130 хиляди на болничните.

„Ако при екстремни обстоятелства все пак възникне недостиг на средства, НОИ може да инициира промяна в Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване, да бъде одобрен допълнителен трансфер от Министерския съвет или да се вземат средства от една осигурителна програма и да се прехвърлят в друга.

Шефът на НОИ съобщи, че в териториалното поделение в Габрово вече е постъпило сведение от Областната дирекция на МВР за пет лица, завърнали се от Италия и подлежащи на домашна карантина за срок от 14 дни, които не са открити на посочените адреси.

„Предстои по най-бързия начин да разберем тези хора осигурени ли са по българското законодателство, имат ли издадени болнични.  Всяко от 28-те териториални поделения на НОИ има задължението да ни уведомява при всеки установен случай на неспазване на  наложена карантина“, уточни Иванов.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"