fbpx

Бизнесът с ултиматум за болничните

Работодателските организации поставиха условие за участието си в заседанията на тристранката.

Това ще стане, само ако и когато в дневния ред бъде включено предложение за решаване на въпроса за първите три дни болнични, се казва в отворено писмо до премиера Борисов от Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР)

Бизнесът заявява, че категорично не приема продължаване на вмененото задължение работодателите да заплащат първите три дни болнични – мярка, която трябваше отдавна да бъде отменена.

С тревога отбелязваме, се посочва в писмото, че въпреки нашите усилия да се направи реформа, правителството планира да се запази статуквото. Години наред неглижирането на проблема с фалшивите болнични доведе до източването на огромен ресурс и от осигурителните фондове, и от работодателите.

Вчера премиерът отхвърли идеята, лансирана от негови депутати и министри, първият ден от болничните да се поемат от работника. Днес социалният министър Бисер Петков посочи, че се търсят различни варианти, един от които е работодателите да заплащат до 15 болнични дни годишно.

От АОБР припомнят, че задължението им да изплащат първите три дни болнични е било въведено като временна антикризисна мярка за една година през 2010 г., а действа вече девет години.

Подчертава се, че чрез този вменен на работодателите допълнителен ангажимент те фактически биват облагани тройно – чрез осигуровките, които внасят за своите работници, дължимите обезщетения за първите три дни от временната нетрудоспособност и изплащането на допълнителни възнаграждения за заместващи работници.

Бизнесът настоява да бъде представена изчерпателна информация за издадените болнични листа и изплатени обезщетения в държавната администрация и реалната икономика, по общини, населени места, икономически дейности, заемани длъжности, възрастови групи, и издатели – лекуващи лекари и болнични заведения.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"