fbpx

Най-ниската инфлация в Германия от 2016 г., поскъпват основно храни

Ниските цени на енергията на фона на кризата около коронавируса осигуряват на Германия най-ниската инфлация от ноември 2016 г.

През април темпът на покачване на цените намаля с 0,5 процентни пункта в сравнение с март и е 0,9 процента, съобщи статистическата агенция във Висбаден, цитирана от Дойче веле.

Сривът на икономиката поради пандемията на коронавирус доведе до рязък спад на цените на петрола.

В резултат на това, през април цените на енергията намаляха с 5,8 процента. Автомобилното гориво падна с почти 15 на сто, а мазутът – с близо 24 процента. Като се изключат цените на горивата, инфлацията в Германия щеше да нарасне значително повече – с 1,6 процента.

В същото време цените на храните през април се повишиха над средните – с 4,8 процента.

„Последиците от пандемията тук ясно се проявяват, изразени в по-високи цени на плодове (плюс 11 на сто) и зеленчуци (плюс 6,5 процента)“, отбелязва статистиката. Услугите се повишиха с 1,3 на сто, а жилищните наеми нараснаха с 1,4 процента.

Според прогнозите на германското правителство, през 2020 г. инфлацията ще намалее средно до 0,5 процента. През 2019 г. беше 1,4 процента.

Европейската централна банка (ЕЦБ) счита инфлацията на ниво малко по-малко от 2 процента за оптимално за икономиката. Страните от еврозоната обаче не успяват да постигнат това от много години.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"