fbpx

Офертите за работа се сринаха с 13% в края на октомври

Предложенията за работа през октомври са с 13% по-малко, отколкото септември, сочи статистиката на кариерната копания JobTiger.

Негативна тенденция не се забелязва засега само в IT-сектора. За „Хотелиерство и ресторантьорство“ офертите са намалели с 43%, за „Строителство“ – със 17% и за „Търговия и продажби“ – с 16%.

Въпреки значителния спад, секторът „Търговия и продажби“ продължава да представя най-големия дял от предложенията за работа (22% от всички обяви), следван от „Производство“ (15%) и „IT” (12%).

Обявите за работа в София са били с 10% по малко през октомври спрямо септември. В Пловдив новите предложения са намалели с15%, във Варна – 19%, в Бургас – 22%, в Русе – 9% и в Стара Загора – с 18%.

Почти всяко второ публикувано предложение през разглеждания период е за работа в София (48%).

Особено чувствителен е спадът в последните дни на анализирания период. За октомври 2020 г. предложенията за работа са с 24% по-малко от тези за октомври 2019 г., а броят на обявите за изминалия месец е с 19% под нивото им преди корона кризата у нас.

Големият брой потвърдени случаи на COVID-19 през последните седмици, налагането на ограничителни мерки за овладяването на заразата и чисто човешките притеснения превръщат назначаването и обучението на нови кадри и осигуряването на безопасна здравословна работна среда във все по-голямо предизвикателство за много от компаниите.

Очакванията са, че предстоят още по-динамични времена за пазара на труда, смятат експертите на JobTiger.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"