fbpx

ОПЕК отлага срещата за 60-та си годишнина поради пандемията

Секретариатът на ОПЕК реши да отложи срещата на страните от организацията по случай 60-годишнината от нейното основаване поради ограниченията, свързани с пандемията.

Предложението е направено от Ирак, се казва в изявление на групата, цитирано от ТАСС.

Първоначално срещата беше планирана за септември в Багдад, където Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) беше основана през 1960 г. на петролна конференция.

„Искрено съм разочарован, че няма да мога да бъда домакин на 60-годишнината на ОПЕК след месеци на подготовка за това историческо събитие“, написа иракският петролен министър Ихсан Абдул Джабар до генералния секретар на ОПЕК Мохамад Баркиндо.

Иракският министър също подчерта, че „здравето и безопасността сега са по-важни от всичко друго“.

Баркиндо отговори, че „очаква с нетърпение да се срещне с всички страни от ОПЕК в близко бъдеще“.

ОПЕК е основана през септември 1960 г. на петролна конференция в Багдад от пет държави – Иран, Ирак, Кувейт, Саудитска Арабия и Венецуела. По-късно към тях се присъединиха и други страни.

ОПЕК представлява една трета от цялото световно производство на петрол. От 2017 г. организацията работи с Русия и още други държави за регулиране на добива на петрол съгласно споразумение, известно като ОПЕК +. То избягва свръхпредлагането и нестабилността на цените на петрола.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"