fbpx

Заразен депутат осуети бързото приемане от НС на актуализацията на бюджета

В бърз порядък парламентът искаше да се гласува и приеме предложеното от правителството актуализиране на бюджет 2020 и увеличаване с 500 процента на лимита за теглене на нов дълг.

Кабинетът гласува тези мерки късно вечерта на 30 март, а още днес – 1 април, трябваше се събере бюджетната комисия за обсъждане на исканията.

Това обаче е осуетено от положителния резултат за коронавирус на депутата и шеф на социалната комисия Хасан Адемов. На среднощен брифинг в НС председателят Караянчева съобщи вестта, както и това, че всички депутати ще бъдат подложени на тест, а насроченото заседание на комисията, както и това на праламента – за четвъртък, са отменени „до второ нареждане“.

Припомняме, Караянчева свика заседание на НС в четвъртък, 2 април, за гледането на първо четене на актуализацията на бюджета с 1,43 млрд. лева. Имаше възможност, ако се мине без предложения за промени, още следобеда на същия ден да се приеме окончателно искането на финансовия министър и кабинета.

За момента е ясно, че всички партии от управляващата коалиция ще подкрепят безусловно и актуализацията, и новия лимит. От БСП обаче анонсират, че не са съгласни и готвят алтернативни предложения, съобщава Дневник. ДПС мълчи.

Както стана ясно снощи, а и от пресконференцията на министър Горанов, от разработените три сценария, кабинетът е приел най-лошия – за три процента спад на икономиката.

Междувременно, депутати от левицата заподозряха някаква конспирация в отлагането на бюджетната комисия.

Почва да ми идва малко чисто политическо това.  Разбира се, дано с колегата Адемов всичко да е наред, но нещо почнаха да стават много съвпаденията. Не знам какво налагаше да се обявява това няколко часа преди заседанието, да се отменя, коментира Румен Гечев, цитиран от КлубZ.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"