fbpx

Предприемачите настояват за експертен икономически съвет

Да бъде създаден експертен икономически съвет с участие на доказани икономисти, администратори и производители. Основната задача на съвета е да се направи анализ на текущата икономическа ситуация и да се предложат адекватни мерки за оцеляване на икономиката.

За това настояват от Националната асоциация на строителните предприемачи в писмо, подписано от  председателя на организацията Георги Шопов.

Според браншовата организация само в строителството са заети над 200 000 работници, които осигуряват препитанието на повече от 500 000 човека.

Заради ограниченията върху бизнеса няма да могат да се обслужват потребителските кредити, което ще доведе до блокиране в банковия сектор.

Ще фалират много производства и стопански дейности, което драстично ще намали приходите към бюджета. Той от своя страна няма да може да изплаща пенсии и заплати.

Няма да могат да се финансират жизнено важни сектори като здравеопазване, образование и вътрешна сигурност. Това ще доведе до истинска и комплексна криза в обществото – нещо, което заедно не трябва да позволяваме.

Медицинският аспект на проблема е най-важен в момента, защото става въпрос за човешки животи, но не трябва да се забравят и икономическите, и социалните ефекти за обществото. При спиране на административния и производствен процес ефектът за стопанството на страната ще е пагубен.

От организацията настояват да продължи ефективната работа на администрацията, обслужваща стопанския живот.

Това е възможно, защото банките работят при пълно спазване на предписанията.

Според НАСП сега е моментът дигитализация на административния процес, в частност въвеждане на електронното разрешително за строеж. Както се видя в образованието, това е  възможно при воля от страна на държавата и всички участници в процеса. 

Продължаване на кредитирането от страна на банките под контрола на БНБ.

За разлика от частния капитал, банките работят с нашите пари, на гражданите и бизнеса, поради което в тази ситуация  те трябва да проявят особено голяма социална отговорност.

Изключително важно е да не бъде стопирано банковото финансиране за населението и бизнеса, защото това би било пагубно за икономиката на страната, настояват строителните предприемачи.

„Ние като браншова организация не искаме държавна помощ, която в тези времена ще е много по-необходима другаде. Ние искаме да ни се позволи да продължим да работим и по този начин да сме полезни на държавата в тези трудни времена“, завършва писмото на строителните предприемачи.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"