fbpx

Спад на икономиката с 3%, възстановяването й може да продължи до края на 2021-ва

Владислав Горанов

Три сценарии за развитие на икономиката ни е разгледало правителството. Най-песимистичният от тях е на базата на 3% спад в края на годината.

Това съобщи финансовият министър Владислав Горанов. Според него, ако ограниченията, свързани с пандемията, са повече от 3 месеца, възстановяването ще приключи в края на 2021 година. Възстановяването на заетостта ще започне в края на тази година и ще продължи през следващата.

Горанов прогнозира, че безработицата ще се увеличи с 2 процентни пункта. Припомняме, вчера социалният министър Сачева съобщи, че от началото на извънредното положение у нас са се регистрирали нови 9909 безработни.

Все по-трудно е прогнозирането какво ще се случи в глобалната и българската икономика до края на 2020-а. Но предвидените ръстове в Закона за бюджета няма да се реализират, допълни финансовият министър.

Припомняме, на извънредно заседание снощи кабинетът предложи да бъде актуализиран бюджетът на държавата за тази година.

Аргументите са, че хазната няма да може да събера 2,440 млрд. лева приходи, а разходите й ще са повече с 1,07 млрд. лева. Горанов е категоричен обаче, че данъчната политика няма да се промени, както и за момента не се предвиждат съкращения в държавния сектор.

Със 700 млн. лева пък се увеличава капиталът на Българската банка за развитие, така че са необходими 4,2 млрд. лева над предвидените в буфери.

В крайна сметка правителството предлага лимитът на дълга от заложените 2,2 млрд. лева да бъде увеличен на 10 млрд. лева.

Очаква се бюджетният дефицит да стане 3,5 млррд. лева или около 3% от БВП.

Правителството ще разгледа възможност да търси както вътрешен и така и външен дълг, каза още Горанов. Той ще поиска от парламента максимална свобода, за да може бързо да се направи интервенция на пазара.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"