fbpx

Банките започват да вдигат лихвите по депозитите

банка

Банките започват да повишават лихвите по влоговете. Тази почти сензационна новина съобщава investor.bg, позовавайки се на финансовия германски портал tagesgeldvergleich.de, който от 12 март насам е регистрирал единадесет банки и доставчици на финансови услуги, които са вдигнали лихвите за овърнайт лихва и 16 – за срочни депозити. „Очакваме тенденцията да се засили“, казва Андре Залцведел от портала, цитиран от Investor.bg.

Вложителите получават до 0,50-процента лихва за еднодневен депозит и до 1,05 процента за срочни депозити със срок една година.

До момента тенденцията сочеше, че за повечето банки процентът дори и бил минусов. Но след като кризата вследствие на коронавируса се влоши, изведнъж нещата изглеждат различно. Финансовите институции търсят ликвидност, парите на вложителите отново са търсени, а това води до повишаване на лихвите по влоговете, коментират от изданието.

Перспективата е добра на фона на срива на акциите на фондовите борси като реакция на кризата с коронавируса. Това прави инвестицията в борсови продукти в тези несигурни времена твърде рискована за мнозина, пише още Investor.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"