fbpx

Пик на болестта по Великден, замразяват депутатските заплати

Следващите две – три седмици се очертава пик на болестта и ще става все по-тежко. Да пуснем хората през това време да работят е все едно да ги пратим да умрат, аз категорично съм против.

Това заяви премиерът Борисов по време на брифинг в МС с участието на представители на щаба и медицинския съвет.

Когато три поредни дни намалее броят на болните, тогава ще започне разхлабване на мерките.

В доклад на Медицинския съвет пише, че мерките за налагане на изолация са наложителни, а диагнозата за болестта се основава на Пи Си Ар тестове, каза проф. Коста Костов, председател на Медицинския съвет към МС.

Днес ще бъдат преведени на всички, които работят на предната линия за борбата с епидемията по 1000 лева чисто. Това ще струва на държавата  6 млн. лева, съобщи здравният министър Кирил Ананиев.

Премиерът тази сутрин е разговарял с ИК на ГЕРБ и ще бъде възложено на Народното събрание да замрази депутатските заплати към декември 2019 година.

Вчера председателят на парламента Цвета Караянчева заяви, че заплатите са увеличават, защото се изчисляват на базата на средния доход за последния месец от тримесецието, изчислен от НСИ. Така възнаграждението нараства с 375 лева и става 4248 лв.

Отгоре има добавки за участие в комисии и различни постове в НС. Например, председателят на парламента получава допълнителни още 55% върху заплатата.

След като бъдат замразени заплатите в парламента, това автоматично ще се случи за президента, премиера, министри, съдии и т.н. високи позиции в държавата.

„Не може популизъм по време на криза. Нека всеки даде от себе си. Не трябва да се замразяват заплатите, а да се процедира както процедираме ние в ПГ на ГЕРБ – 1/3 от заплатите да се даряват по регионите, където са избрани народните представители“, каза снощи пред бТВ Караянчева. След това в социалните мрежи заваляха гневни коментари.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"