fbpx

По-силен от петрола. Портокаловият сок – обект на борсови спекулации

Портокаловият сок се превърна в най-доходоносната суровина за инвеститорите, пише френският ежедневник Les Echos, цитиран от France 24*. И това впечатляващо покачване на цените вероятно ще се задълбочи още повече.

Борсовите посредници се опияняват от портокаловия сок. Напитката „детронира петрола в качеството му на най-привлекателна суровина за инвеститорите“, отбелязва икономическият всекидневник.

Концентратът от този плод се появява като възможност за най-добра инвестиция в „късата листа“ на много инвестиционни консултантски компании в последно време. „Портокаловият сок е просто най-доходоносната суровина в момента“, признава Александър Барадез, анализатор на пазарите в IG France.

Скок с 30% за шест месеца

Тази привлекателност предизвиква всеобща изненада. Спекулантите се интересуват преди всичко от суровини, чиито борсови цени могат да варират рязко в резултат на внезапни сътресения. Войната в Украйна в продължние на дълго време превърна петрола, газа и пшеницата в предпочитаните инвестиции на борсовите посредници, готови да поемат значителни рискове с надеждата, че техните залози на движнието на цените ще се изплатят многократно.

Не е така с портокаловия сок, който няма нищо общо с боевете в Бахмут, ембаргото върху руския износ или с унищожаването на зърнената реколта в Украйна. Въпреки това скокът в цената на тази напитка няма равен: от началото на годината тя се е повишила с 30%.

За същия период средната цена на кошницата на суровините е паднала с 11%, според Bloomberg. Цената на петрола, например, е намаляла с 12% от януари 2023 година.

Проблемът е във Флорида

Основният виновник за това положение се нарича Флорида. Щатът отдавна е овощната градина за производство на портокалов концентрат за Северна Америка, пазар, който дава тон за определяне на световните цени на тази суровина.

В исторически план Флорида е доставяла почти 80% от всички портокали за утоляване жаждата на американците, пише Reuters. Преди малко повече от пет години това беше индустрия за над 9 милиарда долара и осигуряваше заетост на над 70 000 души в щата. Днес търговията с портокалов сок вече осигурява издръжката на само 32 000 работници и секторът се оценява едва на 6 милиарда долара, подчертава Washington Post.

А 2023 г. се очаква да бъде най-лошата от почти 80 години за реколтата във Флорида, според прогнози на Министерството на земеделието на САЩ. Ще бъдат произведени едва 16 милиона кутии с портокалов сок, в сравнение с повече от 41 милиона през 2022 година. Това е исторически спад от 61%.

Флорида беше ударена от поредица от фактори, които тласкаха цената все по-нагоре“, отбелязва Александър Барадез. Всичко започва през 2005 г. с откриването на малка бактерия, която предизвиква болест по овощните дървета. Това беше началото на епидемията от болестта на зелените цигрусови плодове или Huanglongbing, която до 2015 г. обхвана почти 90% от портокаловите насаждения във Флорида. Срещу това заболяване няма лечение за момента. То прави цитрусовите плодове много по-горчиви, като същевременно убива портокаловото дърво за по-малко от пет години.

Освен това Ковид-пандемията даде сериозен тласък на търсенето на портокалов сок, докато Флорида се опитваше да преодолее собствената си епидемия по дръвчетата, за да поддържа производството. Американците бяха жадни за витамините, съдържащи се в прочутия сок. Те се възприемаха като естествено средство, за да по-добра профилактика срещу Sars-Cov-2. За няколко месеца търсенето скочи с повече от 100%.

Тук се намесиха и ураганите. През 2022 г. циклоните Никол и Иън опустошиха цитрусовите горички. Само ураганът Иън струва на портокаловата индустрията във Флорида 247 милиона долара.

Калифорния увеличи собственото си производство на портокалов сок, за да се опита да намали до минимум въздействието на бедствията във Флорида, а Бразилия – най-големият износител на портокалов сок в света – увеличи продажбите си на пазара в Северна Америка. Но това се оказа недостатъчно, за да се запълни празнотата, оставена от срива на производството на „Слънчевия щат“.

Спекулантите дебнат

Следователно настоящата ситуация е преди всичко „резултат от класическо несъответствие между търсене и предлагане“, отбелязва Александър Барадез. Все пак скокът на цените не би могъл да бъде толкова голям без намесата на последния играч: „спекулантите изиграха ролята на катализатор на процеса“.

Въздействието на няколко хедж фонда и големи търговци е огромно върху определяето на цените на суровините. Има около двадесет главни действащи лица, които сами определят „дали ще вали или ще грее слънце“ на тези пазари, подчертава Les Échos. И тяхното влияние е още по-голямо при портокаловия сок, отрасъл, в който все още има по-малко играчи, отколкото при петрола, пшеницата или други традиционно високо ценени суровини като захарта и кафето.

Проблемът е, че „няма никаква причина тенденцията да се обърне“, признава Александър Барадез. Все още няма лекарство срещу болестта на зелените цигрусови плодове … която през 2018 г. се появи и в Калифорния. А Флорида остава един от североамериканските щати, които са най-силно засегнати от сезонните урагани и бури.

Така че повишаването на цените ще продължи. Това е лоша новина за любителите на портокаловия сок, които ще трябва да плащат все повече за любимата си напитка.

Но това не е въпрос само на покупателна способност. Това също е проблем на „общественото здраве, тъй като много правителства разчитат на евтиния портокалов сок да осигури необходимия прием на витамин С от тяхното население“, казва в заключение Александър Барадес.

С други думи, скоро може да се очаква увеличение на цените на лекарствата и хранителните добавки, богати на витамин С. Търсенето на тези продукти вероятно ще нарасне многократно, ако портокаловият сок стане твърде скъп. За радост на спекулантите.

*Превод Георги Саулов




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"