fbpx

Президентът Радев не подписа указа за Гешев

Президентът Румен Радев отказа да подпише указа за назначаване на Иван Гешев за главен прокурор. Изявлението си държавният глава направи пред журналисти на „Дондуков“ 2.

Сред мотивите на президента е това, че изборът на главен прокурор е от висока обществена значимост и той трябва да се ползва от високо обществено доверие.

Радев, който подчерта, че Конституцията не го задължава да посочи мотивите си, специално отбеляза, че думите му са насочени преди всичко към членовете на ВСС:

„И преди съм заявявал, че очаквам истинско състезание между кандидати, а не формално изпълнение на процедурата по избор. Издигането на един единствен кандидат не само я лиши от състезателност, но и отнема от престижа и легитимността на бъдещия главен прокурор – така необходими за неговата нелека и отговорна мисия. Още повече – белег на демократичната държава е наличието на алтернативи при заемането на висши държавни длъжности.“

Според държавния глава изборът засяга всеки български гражданин, заради което трябва да бъдат разсеяни всички съмнения „дали назначеният на тази длъжност ще защитава обществения интерес, правата на гражданите и върховенството на закона“.

Радев посочи, че изпълнителната власт на практика е подкрепила подхода за издигане на единствен кандидат, след като правосъдният министър е отказал да номинира втори кандидат, което е довело до пълната липса на алтернатива.

Припомняме, единственият кандидат за поста Гешев бе избран от ВСС за главен прокурор с огромно мнозинство – 20 на 4 гласа. Още тогава членове на ВСС, сред които и настоящият главен прокурор Цацаров заявиха, че ако президентът върне избора, то процедурата няма да започне отначало, а ще има само повторно гласуване.

Според закона, ако ВСС отново избере същия кандидат, то тогава държавният глава е длъжен да издаде указ за назначаването му.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"