fbpx

Британската „Юнайтед Груп“ купува „Виваком“

виваком

Британската телекомуникационна и медийна компания „Юнайтед Груп“ (United Group) обяви, че иска да придобие българския телекомуникационен оператор „Виваком“ (Vivacom). По неофициална информация новият собственик ще плати 1,2 млрд. евро.

На сайта на българския оператор се появи официалното съобщение за предстоящата сделка: „Това придобиване е втора голяма сделка за United Group след придобиването им през март 2019 г. от BCPartners, базиран в Лондон и Ню Йорк, което се счита за една от най-големите сделки в региона. Придобиването ще ускори растежа на UnitedGroup, ще разшири географското ѝ присъствие и ще затвърди позицията на компанията като лидер в телеком индустрията в Югоизточна Европа. Към момента UnitedGroup развива дейността си в 6 държави в региона“.

„Виваком“ обслужва над 1,8 милиона потребители. Компанията е първият исторически телеком оператор у нас, а в момента предлага оптичен широколентов интернет, мобилни комуникации, IPTV.

Очаква се сделката да бъде финализирана през второто тримесечие на 2020 г., когато бъдат получени всички необходими регулаторни одобрения. Придобиването ще бъде финансирано чрез комбинация от нов заем и собствени средства от UnitedGroup.

Виктория Боклаг (VictoriyaBoklag), главен изпълнителен директор на UnitedGroup заяви: ““Виваком“ е добре управлявана компания със силен мениджмънт и аз съм развълнувана от възможностите пред нас да изградим още по-силен бизнес. България е привлекателен пазар и това придобиване ще ни помогне да диверсифицираме още повече Групата. UnitedGroup има много добър опит в придобиването и успешното интегриране на бизнеси, основан на повече от 100 придобивания, които сме направили от старта на компанията си досега.“

„Тази сделка е голям успех и огромна възможност за „Виваком“, клиентите ѝ и генерално за България. „Виваком“ се превърна в един от най-успешните телекоми в Европа. А сега посреща като свои нови акционери един от най-успешните световни инвеститори със значително присъствие в Европа и Северна Америка – BCPartners”, заяви  Спас Русев, председател на Надзорния съвет на телекома.

United Group, базиран в Амстердам, е водещ независим доставчик на телекомуникационни и медийни услуги за Югоизточна Европа. През последните 18 години разширява присъствието си както чрез естествен растеж, така и чрез придобивания на други компании. Към момента работи с над 4400 служители и осигурява услуги на повече от 1 800 000 домакинства.

BCPartners е международна инвестиционна компания с над €22 милиарда активи под формата на управление на ценни книжа, частни кредити и недвижима собственост. Основана през 1986 година, компанията е имала ключова роля в развитието на европейския пазар на придобивания в продължение на 3 десетилетия. В момента BCPartners осъществява своята дейност на пазара чрез офисите си в Европа и Северна Америка.

От самото си създаване BCPartnersPrivateEquity е финализирала 111 инвестиции в компании с обща стойност от над €135 милиарда и в момента инвестира в десетия си фонд.

„Виваком“ беше пусната в продажба по-рано тази година. Телекомът сменя собственика си за шести път след приватизацията през 2004 година.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"