fbpx

Пристанищата ни сред най-засегнатите в ЕС по спад на обработените товари

755 милиона тона стоки са обработени в основните пристанища на ЕС през второто тримесечие на 2020 година. Това е със 17,0% по-малко в сравнение със същото тримесечие на 2019 г., показват данните на Евростат.

Този значителен спад най-вероятно може да се дължи на пандемията COVID-19 и последващите ограничения, въведени в ЕС и по света.

България е седма по спад сред 22-те страни с пристанища, които обработват товари. Показателят на страната ни е съпоставим със средния за ЕС – около 17% спад на товарите.

Само две от морските държави-членки на ЕС, както и Норвегия, отчитат увеличение на стоките (тона), обработени в техните основни пристанища за въпросния период от време.
Хърватия е отчела значително увеличение на основната пристанищна дейност през този период (+ 10,2%), при Естония увеличението е съвсем леко (0,6%), а при Норвегия е 2,7%.

Най-голям спад се наблюдава в Малта (-50,8%), следвана от Италия (-40,5%), Латвия (-32,8%), Португалия (-22,6%) и Словения (-20,1%). В Дания и Швеция спадът е съответно -1,6% и -1,0%.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"