fbpx

Ръст при обработка на товари, силен спад на водния транспорт, отчете НСИ

През първите три месеца на 2020 г. общият индекс на оборота за сектор „Транспорт, складиране и пощи“ се увеличава с 3% спрямо четвъртото тримесечие на 2019 година, показват предварителните данни на НСИ.

Най-голямо увеличение се наблюдава при „Складиране и обработка на товари, спомагателни дейности в транспорта“ – с 5.7%. По-значителен спад е регистриран при „Воден транспорт“ (20.3%).

Тримесечен индекс на оборота за сектор „Транспорт, складиране и пощи“(2015 = 100)

Общият индекс на оборота за сектор „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; Далекосъобщения“ нараства с 4.4% спрямо четвъртото тримесечие на 2019 година.

Увеличение е регистрирано при повечето дейности, най-голямо е при „Далекосъобщения“ – с 10.4%. Съществено намаление има при „Информационни услуги“ (8.8%).

Изменение на индекса на оборота за сектор „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; Далекосъобщения“ спрямо предходното тримесечие

Повишение спрямо предходното тримесечие се наблюдава при „Други професионални дейности“ – с 16.8%, и „Дейности по почистване“ – с 12.2%.

Най-значителен спад е регистриран при „Туристическа агентска и операторска дейност; други дейности, свързани с пътувания и резервации“ – с 28.3%.

През първото тримесечие на 2020 г. общият индекс на оборота в сектор „Транспорт, складиране и пощи“ нараства с 3.7% в сравнение със същото тримесечие на 2019 година.

Най-голям е ръстът при „Пощенски и куриерски услуги“ – с 12.5%. Намаление е отчетено само при „Воден транспорт“ – с 4.7%.

Общият индекс на оборота за „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; Далекосъобщения“ е с 13.8% по-висок през първото тримесечие на 2020 г. в сравнение със същия период на предходната година. Най-съществено нарастване се наблюдава при „Дейности в областта на информационните технологии“ (21.3%).

Изменение на индекса на оборота за сектор „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; Далекосъобщения“ спрямо съответното тримесечие на предходната година.

При „Други бизнес услуги“ ръст спрямо първото тримесечие на 2019 г. се наблюдава при повечето дейности, най-голямо намаление е регистрирано при „Туристическа агентска и операторска дейност; други дейности, свързани с пътувания и резервации“ – с 25.6%.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"