fbpx

Борис Джонсън поръча план за независимост от китайския внос

Британският премиер Борис Джонсън поръча на експерти да разработят план за независимост на страната от китайски внос на жизненоважни медицински продукти и други стратегически стоки, съобщи в петък The Times.

Програмата с кодово име Project Defend ще идентифицира основните уязвими места в икономиката на страната като се вземе предвид пандемията на коронавирус.

За това вече са създадени две междуведомствени групи, чиято задача е да диверсифицира доставките, да подкрепи и да съживи стратегически важните отрасли. Работата на групите се ръководи от външния министър Доминик Рааб.

„Устойчивостта на икономиката се разглежда като въпрос на националната сигурност и става въпрос за диверсификация на линиите за доставка, така че тя вече да не зависи от отделни държави“, информираха запознати с проекта.

Обединеното кралство зависи от доставката на 71 категории критични стоки от Китай. Те включват активни фармацевтични съставки, необходими за производството на болкоуспокояващи, антибиотици и антивирусни лекарства. Сред стоките са още промишлени химикали, някои метални изделия и потребителска електроника, включително мобилни телефони и лаптопи.

Според последната информация на Министерството на здравеопазването, броят на откритите случаи на зараза с нов коронавирус във Великобритания достигна 251 хил., припомня ТАСС. Смъртните случаи вече надхвърлиха 36 хиляди. Само за един ден са починали 338 души.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"