fbpx

Признават за трудов стаж до 90 дни неплатен отпуск, каша със здравните осигуровки

Неплатен отпуск до 90 дни вече ще се зачита за трудов и осигурителен стаж. Това стана възможно, след като парламентът гласува окончателно поправките в Закона за извънредното положение, съобщават БНР и Дневник.

Така хората, които принудително са в неплатен отпуск заради неработещи бизнеси, няма да губят право на пенсия или обезщетение за безработица.

По време на неплатения отпуск обаче всеки ще трябва за своя сметка да плаща минималните здравни вноски, за да не загуби здравноосигурителните си права.

От „Сега“ коментират, че управляващите са отказали да решат казуса със здравните осигуровки на тези, които са в неплатен отпуск заради наложени от правителството противоепидемични мерки. От ГЕРБ са намекнали, че няма проблем вноските да не бъдат платени, ако хората внимават да не надхвърлят 3 месеца без осигуряване, съобщава още „Сега“.

Социалният министър Деница Сачева погрешно – според изданието, насочва хората в принудителен неплатен отпуск сами да платят здравните си осигуровки за това време, за да не губят здравноосигурителните си права. „Здравни осигуровки дължат тези хора, които получават в момента компенсации, и трябва сами да ги заплатят, за да не загубят своите здравноосигурителни права след третия месец, ако продължават да не получават осигуровки. Но иначе всички други права са запазени“, твърди министър Сачева.

Все повече експерти обаче потвърждават мнението, че Сачева не е права. Според закона за здравното осигуряване вноската е изцяло за сметка на осигуреното лице, само ако е в неплатен отпуск по свое желание и не е осигурено на друго основание. Когато неплатеният отпуск е поради производствена необходимост и престой, вноската е изцяло за сметка на работодателя.

В момента обаче сме в трета хипотеза – нито служителят, нито шефът му са виновни за принудителния престой. Той е постановен със заповед на здравния министър. Държавата обаче отказва да поеме осигуровките, каквато е логиката на закона.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"