fbpx

Нови разговори между Москва и Вашингтон за петрола

Американският и руският министър на енергетиката обсъдиха във вторник срива в цените на петрола и се съгласиха да продължат диалога, привличайки представители на други големи производители и потребители.

Това съобщи Министерството на енергетиката на САЩ, предаде Ройтерс.

Разговорът се проведе ден след като президентите на двете страни също обсъдиха проблема и обявиха консултации с ръководителите на енергийните ведомства.

Енергийният диалог между Москва и Вашингтон бележи нов етап в световната петролна дипломация след разпадането на споразумението OPEC +.

Глобалната сделка, която предполагаше намаляване на производството на петрол, се разпадна през март, след като страните не успяха да постигнат съгласие за съвместни действия срещу падащите цените на фона на коронавирусната епидемия. В резултат на това цените на петрола стигнаха 18-годишно дъно, повличайки и други пазари.

Американският министър на енергетиката Дан Брейет и неговият руски колега Александър Новак „проведоха продуктивен диалог за текущата нестабилност на световните петролни пазари“, заяви Шейлен Хайнс, говорител на Министерството на енергетиката на САЩ.

Те са обсъдили промените в енергийния пазар и се договорили да продължат диалога с основните енергийни производители и потребители, включително чрез Г-20, за да отговорят на безпрецедентен период на сътресения в световната икономика.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп също заяви във вторник, че ще бъде готов да се присъедини към петролните преговори между Русия и Саудитска Арабия, ако е необходимо.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"