fbpx

Ресторантите искат разрешение да отворят само за Нова година

51% от собствениците на ресторанти у нас предпочитат да работят на Нова година, а 49 на сто предпочитат да останат затворени. Това сочи анкета, проведена от Сдружението на заведенията в България сред 1700 свои членове.

На тази база от сдружението са поискали ресторантите да получат право да работят само на Нова година, тъй като според последната заповед на здравния министър те трябва да останат затворени до 31 януари 2021 година. Все още обаче това искане няма отговор от властите.

„Според нас ситуацията е изпусната от контрол, защото получаваме много сериозна дискриминация, навсякъде всички големи търговски обекти са отворени„, коментира Емил Коларов, председател на Сдружението на заведения в България пред БНР.

Става ясно, че заведенията ще върнат средствата на клиентите, които са платили капаро за предстоящите празници.

Нас ни притеснява друг въпрос – дали някой се съмнява в това, че доста голяма част от хората, особено младите, ще празнуват Нова година. Дали ще я празнуват вкъщи на гости, където няма да има абсолютно никакъв контрол, няма вентилация, дали ще я празнуват в някакви помещения, които са наели, в които ще има повече от 15 души и няма да има никакъв контрол. Дали пък някои от колегите, които са недобросъвестни няма да предпочетат да работят на Нова година по някакъв начин, който не би трябвало да се случва„, предупреждава още Емил Коларов.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"