fbpx

Рязък скок на позитивните инвеститорски очаквания за икономиката

Коронакризисната 2020 г. ще приключи с гръм и трясък„, отбелязва управляващият директор на компанията за пазарни изследвания Sentix Патрик Хъси и добавя, цитиран от БНР: „Ваксините допринасят за бум в икономическия растеж„.

Поводът е, че нагласите на инвеститори и анализатори относно бъдещото икономическо развитие в еврозоната са се подобрили рязко през декември, достигайки най-високо ниво от началото на коронавирусната пандемия с оглед на очакванията за подем на икономиката благодарение на достъпните в скоро време ваксини срещу Covid-19.

Индексът на инвеститорските нагласи на компанията Sentix, определен от проучване сред 1112 инвеститори (260 от които са институционални), проведено между 3 и 5 декември, силно се повишава до минус 2,7 пункта от минус 10,0 през ноември.

Това представлява най-високо ниво на инвеститорските нагласи от февруари (месец преди първата вълна на коронавирусната пандемия да удари Европа, която причини срив на Sentix индекса през април до историческо дъно от минус 42,9 пункта), докато очакванията на финансовите пазари бяха за по-слабо подобрение до около 08 пункта

По думите на Хъси проучването отчита рекордни върхове в икономическите очаквания в пет различни региона по света. Азия, изключвайки Япония, САЩ, Източна Европа и Германия бележат ръст с около 10 пункта на икономическите очаквания в бъдеще, като индексът на текущата ситуация също се подобрява, но с по-бавно темпо.

За силните резултати от проучването допринася както надеждите за скорошна възможност за ваксиниране срещу Covid-19, така и изходът от президентските избори в САЩ.

Общият Sentix индекс на Германия нараства през декември до 6,9 пункта от 1,3 пункта през ноември, достигайки най-високо ниво от май 2019 г. въпреки въведения през ноември частичен локдаун в страната заради втората вълна на Covid-19.

Sentix проучването за страните от Източна Европа също отчита рязко подобрение на инвеститорските нагласи, като общият индекс нарасна от  минус 11,9 пункта през ноември до минус 6,3 пункта през декември, достигайки най-високо ниво от февруари 2020 г. Индексът на текущата икономическа ситуация се повишава по-слабо – от  минус 31,8 до минус 30,0 пункта (най-високо ниво от март 2020 г.), но подобно на еврозоната индексът на бъдещите икономически нагласи скача силно от 10,3 пункта месец по-рано до 20,8 пункта, което също представлява рекорден връх.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"