fbpx

Обсъждат условията за отпускане на първа и втора пенсия

Българската стопанска камара и КНСБ поискаха да се уеднаквят условията за отпускане на пенсии от универсалните фондове с тези на общественото осигуряване, съобщава „Сега“.

Това стана в началото на заседанието на тристранката, на която държавата, синдикатите и работодателите трябва да проведат дебат по промените в Кодекса за социално осигуряване.

Въпреки че текстът за условията не е предвиден за промяна в намеренията на правителството, БСК и КНСБ настояват те да бъдат преразгледани.

Припомня се, че в момента за отпускане на пенсия от държавното обществено осигуряване са необходими определени възраст и осигурителен стаж – за масовата трета категория труд условията за 2020 г. са навършени 61 г. и 6 месеца и 35 г. и 10 месеца стаж за жените и навършени 64 г. и 3 месеца и 38 г. и 10 месеца стаж за мъжете. Пенсия от допълнителното задължително пенсионно осигуряване обаче се дава при навършване на възрастта за общия ред пенсиониране (чл. 68, ал. 1), без значение на стажа, като тази промяна бе наложена от Менда Стоянова.

В становище, изпратено до вицепремиера Николова и социалния министър Сачева от БСК мотивират искането си:

  • ДОО и УПФ са в рамките на една система за пенсионно осигуряване и условията за отпускане на пенсия следва да са синхронизирани. Това ще улесни и администрирането при отпускане на пенсиите.
  • Пенсията, отпускана от УПФ, има характер на надграждащ доход след пенсиониране на лицата. По тези причини минималният размер на пенсията от УПФ е съобразен с този от ДОО.
  • Идеята за получаване на надграждащ доход при пенсиониране на лицата е основана на еднакъв режим за осигурителен принос към системата и възраст. В този смисъл, подкрепяме тезата за еднакъв осигурителен принос както в ДОО, така и в допълнителните пенсионни фондове.

Заедно с това, приемаме и част от мотивите, които бяха направени при промяна на режима за отпускане на пенсиите от УПФ през 2017 г. – невъзможност за пенсиониране от ДОО при достигане на възрастта по чл. 68, ал. 1, облекчаване на процеса по отпускане на пенсия от УПФ и други, основателни според нас.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"