fbpx

Спешната заплаха: химическо оръжие от ВСВ по дъното на Балтийско море

„Изразяваме дълбоката си загриженост относно заплахата, която все още представляват химическите и конвенционалните оръжия, потопени в Балтийско море след Втората световна война“, Това заявяват 39 евродепутати в писмо, адресирано до председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Група членове на ЕП призова Брюксел да предприеме действия за справяне с проблема с химическото и конвенционалното оръжие на дъното на Балтийско море.

„Това е една от основните причини за ниското качество на водата в Балтийско море и един от най-опасните типове замърсяване, тъй като последиците от корозията и течовете излизат извън границите на една държава, застрашават здравето и сигурността на множество държави. Проблемът ще има големи икономически, социални, здравни и екологични последствия “, се казва в писмото.

По-рано през март украинското разузнаване предупреди, че полагането на газопровода „Северен поток 2“ по дъното на Балтийско море може да наруши целостта на част от химическото оръжие, изхвърлено край датския остров Борнхолм.

За да смекчат риска, руските строители на газопровода са снабдили корабите с атропин, лекарство, използвано за лечение на някои видове отравяния с невротоксични агенти. Рискът обаче остава поради това, че корабите остават на място с помощта на котви, които могат да причинният разрушаване на обвивките на някои оръжия.

Евродепутатите обаче не споменават нищо за рисковете, свързани с изграждането на Северен поток 2.

Според писмото ЕС трябва да включи финансиране в предстоящия многогодишен бюджет за справяне с проблема и да инициира план за това, как да се премахнат тези оръжия от дъното на Балтийско море.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"