fbpx

Световното богатство е в ръцете на 2153 милиардери

„Пропастта между бедни и богати не може да бъде преодоляна без насочени политики за борба срещу неравенствата. Правителствата трябва да гарантират, че богатите и предприятията плащат своя справедлив дял от данъците“, смята Амитабх Бехар, представител за Индия на благотворителната организация Оксфам Оксфам. Той ще представлява неправителствената организация на световния форум в Давос.

Според годишния доклад на Оксфам в света има 2153 милиардери, които разполагат с по-голямо богатство от 4,6 милиарда души, или 60 на сто от населението на планетата. Броят на милиардерите се е удвоил през последното десетилетие.

Концентрирането на богатствата засяга особено жените. 22-те най-богати мъже на планетата разполагат с повече богатство от всички жени в Африка. В доклада се казва, че жените и момичетата по целия свят полагат ежедневен безплатен труд в размер на 12,5 милиарда часа, като в същото време допринасят за световната икономика с поне 10,8 трилиона долара годишно. Това е три пъти повече от приноса на глобалната технологична индустрия.

Традиционно докладът за неравенството по традиция се публикува точно преди откриването на Световния икономически форум в Давос, където се срещат около 1500 представители на икономическия, политическия и финансов елит, припомня АФП, цитирана от БТА.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"