fbpx

Цените на петрола над седмичен максимум след новините от Либия

Цените на петрола в понеделник надхвърлиха седмичния максимум, след като две големи производствени петролни бази в Либия започнаха да спират оперативната си дейност. Това се случва на фона на военна блокада, кято прекъсна доставките на един от членовете на ОПЕК, предаде Ройтерс.

Фючърсите на Brent се повишиха с 1,23% до 65,65 долара тази сутрин, а по-рано достигнаха 66,00 долара за барел – пикът от 9 януари.

Фючърсите на американския лек суров петрол WTI се повишиха с 1,11% до 59,19 долара за барел, след като се покачиха на 59,73 долара, най-високото ниво от 10 януари.

Либийската национална петролна корпорация заяви в неделя, че две големи нефтени находища в югозападната част на страната прекратяват работа, след като сили, лоялни към Либийската национална армия, блокираха газопровода.

В случай на дълго спиране на износа за по-дълъг период, наличните резервоари за съхранение на суров петрол ще се напълнят в рамките на дни и производството в Либия ще се забави до 72 000 барела на ден. Наскоро ежедневното производство в страната беше 1.2 милиона барела на ден.

Германският канцлер Ангела Меркел заяви пред репортери в неделя, че на срещата на върха в Берлин, на която присъстваха и главните противници от либийските фракции, е било постигнато съгласие за предварителното прекратяване на огъня в Триполи. Но то трябва да се превърне в постоянно прекратяване на огъня, за да може политическият процес да започне.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"