fbpx

Kибер рискът е най-сериозната заплаха за световния бизнес

Кибер инцидентите са станали по-разрушителни и скъпи за компаниите и често тези събития водят до съдебни дела и спорове.

Това се посочва в деветото издание на проучването на Алианц Риск Барометър, което измерва най-сериозните заплахи за бизнеса. То привлече рекордния брой от над 2700 експерти от повече от 100 държави.

Прекъсване на бизнес дейността се нарежда на второ място в световен план, но остава основно притеснение. За сериозни заплахи се считат също дигитализацията и гражданските неподчинения, които създават нови причини за разрушителни сценарии и финансови загуби.

Климатичните промени се изкачват на най-високата си позиция до момента – в световен план компаниите изказват най-сериозна загриженост за физически загуби, предизвикани от екстремни климатични събития, но също така се опасяват от критика на потребителите, задействане на регулаторни механизми и завеждане на съдебни дела.

„Алианц Риск Барометър 2020 очертава, че кибер рискът и климатичните промени са двете големи предизвикателства, върху които компаниите ще трябва да се фокусират основно през новото десетилетие“, коментира Йоахим Мюлер, главен изпълнителен директор на Allianz Global Corporate & Specialty.

За България картината е по-различна. Проучването идентифицира като най-съществени  за бизнеса рисковете, пред които ни изправят законовите и регулаторни промени, както и новите технологии.

И двете категории си поделят първото място с по 41% от отговорилите. Българските експерти оценяват като рискови за бизнеса търговските войни, митническите тарифи, икономическите санкции, протекционизма, Brexit, дезинтеграцията в еврозоната.

Не по-малко предизвикателни за компаниите в България са въздействието на изкуствения интелект, автономните автомобили, „Интернет на нещата“ (IoT), блокчейн и нанотехнологиите.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"