fbpx

Saudi Aramco, най-печелившата компания в света, пуска акции

Петролният гигант Saudi Aramco („Сауди Арамко“) заяви, че планира да продаде 1,5% от компанията, или около 3 милиарда акции при приблизителна цена на една акция от 30 до 32 рияла. Това съответства на оценка на IPO от 96 милиарда риала (25,6 милиарда долара).

Стойността на Saudi Aramco е до 1,7 трилиона долара, според ценовия диапазон, определен в неделя. Това е по-ниско от очакванията на саудитските власти, които първоначално разчитаха да оценят петролния гигант на 2 трилиона долара. Но и новата оценка е достатъчна, за да се смята, че петролният гигант е най-голямото IPO в историята, съобщи Ройтерс.

Aramco не може да продава акции директно на инвеститори в Съединените щати и други пазари, а само в Саудитска Арабия и на чуждестранни институции, на които е разрешено да инвестират в фондовия пазар на кралството.

Saudi Aramco може да счупи рекорда на китайския гигант Alibaba, който през 2014 г. проведе публично предлагане на акции за 25 милиарда долара.

Aramco стартира процеса на IPO на 3 ноември след поредица от фалшиви стартирания. Престолонаследникът Мохамед бин Салман, който излезе с идеята за публично предлагане преди почти четири години, се стреми да събере милиарди долари за инвестиции в непетролни сектори, да създаде работни места и да разнообрази най-големия износител на петрол в света.

Репутацията на престолонаследника пострада след убийството на саудитския журналист Джамал Хашоги миналата година. През септември съоръженията на петролната компания бяха подложени на мащабна атака. Първоначално производството беше намалено наполовина.

Aramco е най-печелившата компания в света с планирани дивиденти от 75 милиарда долара през следващата година, повече от пет пъти от тази на Apple, най-голямата компания в индекса S&P 500.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"