fbpx

2472 лв. минимум за семейство, пресметна КНСБ

2472 лева е издръжката за четиричленно домакинство от двама възрастни и две деца, или 618 лева средно на човек. Това съобщиха от Института за синдикални и социални изследвания на КНСБ.

Изчисленията са правени към края на септември тази година.

Традиционно издръжката на живота в София е по-висока от средната за страната и е 815 лева на човек. Това прави 3259 лева за четиричленно домакинство.

За София е разработена самостоятелна потребителска кошница – има повече средства за наеми, транспорт, отопление, услуги.

Фактическата нетна работна заплата изостава с около 19% от необходимото възнаграждение за издръжка.

Във Видин, Кюстендил, Благоевград средната работна заплата е с около 35% по-ниска от тази в страната. Значителен ръст бележи заплатата в редица по-малки градове, сред които Разград.

72,5 процента от домакинствата в България живеят с общ доход на лице под необходимите средства, показват данните на синдиката.

Повишаването на цената на хляба, месните продукти, млеката, електроенергията, водата, твърдите горива са сред основните фактори, довели до оскъпяване на живота на българина.

Пенсиите нарастват с по-слаби темпове. Възрастните хора с пенсии под прага за бедност са над 1,3 млн. души.

На база на получените данни КНСБ ще настоява за увеличаване на паричното обезщетение за отглеждане на малко дете до 2-годишна възраст от 380 на 415 лв., увеличение на минималната пенсия от 219,43 лв. на 250 лева от 1юли 2020 г.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"