fbpx

КНСБ предлага 15% ДДС и ДОД, еднократен данък „Богатство“, дигитален налог

КНСБ оповестява официално днес своето предложение 15/15/15. Това означава по 15 процента за ДДС, за данъка върху доходите на физическите лица и за корпоративния данък.

Синдикатът настоява и за въвеждане на необлагаем минимум в размера на минималната работна заплата.

Сметките сочат, че хазната ще изгуби малко над четири милиарда и 600 милиона лева от тези промени.

Според синдикалните експерти мерките могат да генерират около четири милиарда лева приходи от въвеждане на допълнителни данъци, например на финансовите транзакции, еднократен данък „Богатство“ за 2020 година, дигитален данък и други.

Форум, посветен на реформите в данъчната система, организира КНСБ. За участие в дискусията са поканени финансовият министър Кирил Ананиев, управителят на Националния осигурителен институт Ивайло Иванов, депутати, представители на академичните среди и на социалните партньори, съобщи БНР.

Там ще бъдат обсъдени предложенията на синдиката за реформи в данъчната система, както и темите за данъчната политика като основен инструмент за намаляване на неравенствата в страната и по-справедливото преразпределение на публичните финанси на държавата.

Сметките на синдиката показват, че ако хората получават 1000 лв. работна заплата, ще разполагат с допълнителни 652 лв. на година в резултат от въвеждането на промените, които предлагат в прякото облагане на техните доходи.
Освен това, по линия на косвеното облагане, разходите на хората ще намалеят средно с 334 лв. на година в резултат на промените, които КНСБ предлага в ДДС. Така общата допълнителна сума, с която ще разполагат хората на година ще бъде 986 лв. Това до голяма степен може да се разглежда и като 13-та заплата, смятат от КНСБ.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"