fbpx

Търговската война ще забави глобалния растеж, прогнозира МВФ

американските акции паднаха

Търговската война между САЩ и Китай ще забави глобалния растеж през 2019 г. до минимум след финансовата криза през 2008-2009 г., предупреди Международният валутен фонд, предаде Ройтерс. Прогнозата може да се влоши значително, ако търговското напрежение остане нерешено.

МВФ очаква глобалният растеж през 2019 г. да достигне 3% в сравнение с прогнозата за юли от 3,2%. Главната причина са нарастващите ефекти на търговските разногласия, посочени в доклад на World Economic Outlook.

Докладът подчертава икономическите трудности, свързани с реципрочните мита между САЩ и Китай, включително преките разходи, нестабилността на пазара, намалените инвестиции и понижената производителност.

Новият ръководил на МВФ Кристалина Георгиева в началото на октомври отправи сериозно предупреждение за състоянието на глобалния растеж. Тя представи ново проучване на МВФ, което показа, че комбинираният ефект от търговските конфликти може да струва на световния БВП около 0,8% до 2020 г.

„Отслабването на растежа се дължи на рязко влошаване на производствената активност и световната търговия, докато по-високите мита и постоянната несигурност около търговските политики са вредни за инвестициите и търсенето на капиталови стоки“, казва Гита Гопинат, главен икономист на МВФ. Секторът на услугите все още е силен, но признаци на отслабване се появяват в САЩ и Европа.

През 2020 г. според фонда глобалният икономически растеж трябва да се ускори до 3,4%, тъй като се очаква да се подобри в Бразилия, Мексико, Русия, Саудитска Арабия и Турция. Тази прогноза обаче е по-ниска от юли с една десета от процентния пунк и е уязвима от засилено търговско напрежение, сривове, свързани с Brexit и рязко отклонение от риска на финансовите пазари.

Ръстът на световната търговия беше само 1% през първата половина на 2019 г. – най-ниското ниво от 2012 г.

След като се увеличи с 3,6% през 2018 г., МВФ прогнозира, че глобалната търговия ще нарасне само с 1,1% през 2019 г. – това е 1,4 процентни пункта по-малко от прогнозата за юли и 2,3 процентни пункта по-ниски в сравнение с с очаквания фонд през април.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"