fbpx

Кабинетът прие тарифата за тол таксите

С Постановление на Министерския съвет е приета тарифата за таксите, които се събират за преминаване и ползване на републиканската пътна мрежа.

В изявление министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова напомни, че изискването таксуването на пътни превозни средства над 3,5 т да е чрез тол такса е въведено с измененията и допълненията на Закона за пътищата, а до момента в тарифата са липсвали текстове, които да дават възможност на Агенция „Пътна инфраструктура“ да таксува на база изминато разстояние.

Винетните такси за пътни превозни средства до 3,5 тона не се променят, а тол таксите са обвързани с екологичната категория на превозното средство и с класа на пътя, по който ще се движи – автомагистрали, първи и частично втори клас пътища.

Тези тарифи са окончателните, на които се спряхме след множество разговори с превозвачите след заседанията на Обществения консултативен съвет, като направихме сериозни отстъпки от първоначалния вариант на тарифи, представен за обсъждане в Съвета, коментира Петя Аврамова.

Тя смята че са направени разумните отстъпки и че тарифите, които се предлагат, са оптималният вариант, с който трябва да бъде плащано за преминаване по пътищата от републиканската мрежа на територията на България за всички превозни средства над 3,5 тона. Обхватът на тарифата включва 6050 км от общо 20 хил. километра републиканска пътна мрежа. За останалите 14 хил. км тежкотоварните превозни средства няма да дължат нито винетна, нито тол такса.

Министърът изрази увереност, че въвеждането на тол системата ще даде възможност за акумулиране на средства, необходими за ремонт и рехабилитация на пътната мрежа. Тя напомни, че в поръчано от АПИ социологическо проучване 77% от българските граждани са отговорили, че тол системата трябва да се въведе като справедлив модел за заплащане за преминаване по републиканската пътна мрежа.

Аврамова е уверена, че за 1 март 2020 година тол системата в България ще бъде въведена. Това е и решението на парламента.

Това е една сериозна система, която се надявам плавно и без много трусове да стартира в България. В момента, в който имаме 100-процентова готовност да въведем тол системата, ще докладваме и ще пристъпим към реалното й въвеждане, изтъкна още министърът.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"