fbpx

На 2 млн. лева глоби заради винетки е събрала АПИ

Извършени са 303 215 проверки, съставени са 4 281 акта за установяване на административни наказания и приходите от компенсаторни такси и глоби са 2 029 534 лв.

Това съобщи вчера министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова пред парламентарната Комисия по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление, където представи напредъка по въвеждане в експлоатация на тол системата.

2 273 703 електронни винетки на обща стойност 128 375 970 лв. са продадени от 1 ноември 2019 г. до средата на февруари т.г.

От продажба на е-винетки в брой в пунктовете на Агенция „Пътна инфраструктура“ и граничните контролно-пропускателни пунктове са събрани 5 845 361 лв.

Подписан е протокол с „Капш“ за приемане на системата. В сряда МС прие новата тарифа с такси за тежкотоварни автомобили и обхвата на пътищата, които ще подлежат на толуване.

Това са общо 3115 км републиканска инфраструктура – 803 км магистрали и 2312 км първокласни участъци. 2935 км второкласни участъци са с нулева ставка. В тарифата е отразено и исканото от бранша 50% намаление на тарифата за автомобили с алтернативни горива.

Тол системата ще стартира от 1 март. От 1 юни ще се направи преглед на приходите и съвместно с бранша ще се промени тарифата и обхватът, ако се докаже, че е необходимо, каза още Аврамова.

От 11 февруари притежателите на карти за гориво ШЕЛ имат възможност с тях да плащат винетни такси от всички пунктове за продажба и терминали за самотаксуване на АПИ, а след въвеждане на тол системата с тях ще могат да се купуват и маршрутни карти.

Сключени са договори с двама национални доставчика на услуги. Преминати са успешно два етапа от процедурата за доказване на оперативна съвместимост с електронната система за събиране на пътни такси за изминато разстояние от националните доставчици на услуги „Интелигентни трафик системи“ АД и „Конкорд Смарт Инфраструктура“ АД, като са издадени сертификати от АПИ за всеки етап от процедурата.

След успешното преминаване на тестовете за оперативна съвместимост, Националните доставчици на услуги, с които АПИ има сключени договори, имат възможност за предварителни регистрации за оборудване на автопарка на превозвачите с бордови устройства и подготовка за сключване на договори с тях. Вече е активна платформата на единия от тях и могат да се купуват бордови устройства.

От 3 януари е всеки потребител да може да използва тол калкулатора на страницата на Националното тол управление, като той е актуализиран с приетата тарифа. Така всеки може да си направи сметка за стойността, която трябва да се плати за определен маршрут по републиканската пътна мрежа.

Издадени са 127 311 електронни винетки на дирекциите за социално подпомагане. Към 15.02.2020 г. са изградени 100 нови и са дооборудвани 195 съществуващи стационарни контролни рамки, информира също Аврамова.

В момента на борда на 15 камиона, в рамките на 12 часа на ден пътуват 40 устройства на 6 компании. Преди сключване на тристранен договор с превозвач, трябва да бъде подписан двустранен. Системата показва работоспособност. Следващата седмица всички получени данни ще бъдат подложени на външна експертиза от Световната банка и ще бъдат оповестени.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"