fbpx

На 27 юни засичат тол таксите, решават ще има ли увеличение

Тримесечен срок за наблюдение на приходите от тол системата ще започне да тече от 27 март. В началото на януари с бранша беше договорено таксите да са по-малки и след три месеца да се решава дали ще има увеличение.

Премиерът обаче даде отсрочна за въвеждане на бордови устройства на превозните средства до 27 март и от тази дата започва да тече срокът.

Няма да има отсрочка, системата започва да работи на 1 март, заяви регионалният министър Петя Аврамова в парламента. Тя припомни, че според уверенията на транспортния бранш при сегашния обхват и цени ще бъдат събрани заложените 450 млн. лв.

Ще бъде направен анализ на приходите и ако има риск те да не бъдат получени, ще се коригират както обхватът, така и таксите.

По-късно през деня по време на среща между  заместник-министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков с представители на транспортния бранш беше уточнено, че двата национални доставчика на услуги ще предоставят с нулева ставка цената на бордовите устройства и поддръжката им.

Срещите продължават, в петък ще се включат и доставчиците на декларирани данни.

36 хиляди са наличните бордови устройства. Има почти 8 хиляди, за които са сключени договори и те ще бъдат анексирани, 4 хиляди вече са монтираните.

5 доставчици на декларирани данни са минали тестовете за интеграция с тол системата и предстои да сключат договори. Тече процесът на интеграция на всички останали, които са заявили интерес.

От 1 март няма да има винетки за тежкотоварните превозни средства. Те ще могат да пътуват с маршрутни карти и поетапно да се оборудват с бордови устройства или GPS тракери, каза още Нанков.

Нашите искания за бордовите устройства и GPS тракерите са удовлетворени, заяви Йордан Арабаджиев – председател на Съюза на международните превозвачи.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"