fbpx

Тръмп отказва нови търговски преговори с Китай заради пандемията

Президентът на САЩ Доналд Тръмп във вторник изключи възможността за „втора фаза“ на търговските преговори с Китай в близко бъдеще. Той заявява, че не иска да говори с Пекин за търговията заради пандемията на коронавирус.

„Не ми е интересно да говоря с Китай в момента“, каза Тръмп в интервю за CBS News в отговор на въпрос дали на „втората фаза“ на търговските преговори с Китай е сложена край.

Сключихме страхотна сделка“, каза Тръмп за „първата фаза“ на споразумението, подписано през януари.

„Но веднага след сключването на сделката мастилото дори не изсъхна и те ни удариха с тази чума“, каза той, като се позова на коронавируса, който за пръв път се появи в китайския град Ухан.

Тръмп обвинява Китай в появата на коронавирус в Съединените щати в продължение на няколко месеца, казвайки, че Пекин трябва да „понесе отговорността“ за това, че не може да овладее разпространението на болестта.

Пандемията удари силно американската икономика, застрашавайки надеждите на Тръмп за преизбиране през ноември.

Като част от „първата фаза“ на търговската сделка, Китай обеща да увеличи покупките на американски селскостопански и промишлени стоки, енергия и услуги с 200 милиарда долара за две години, но Тръмп каза по-рано, че пандемията е променила възгледите му за споразумението.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"