fbpx

Цената на газа спадна рязко, Европа усилено пълни хранилищата си

Цената на природния газ в Европа падна до 2800 долар за хиляда куб. метра, сочат данните на лондонската борса ICE, което е над 11% спад.

Септемврийските фючърси се търгуват в нидерландския хъб TTF за 272 евро за MWh, или 2809 долара за хиляда куб. метра. Преди седмица спотовата цена на газа бе над 3500 долара за хиляда куб. метра, като за първи път от началото на март се приближи до рекорда от 3900 долара от 7 март.

Този ръст бе на фона на скока на азиатските фючърси за доставка на втечнен газ, очаквайки спирането на „Северен поток“.

Днешният спад се дължи на борсови играчи, които бързат да приберат печалби след новината от Германия и при слаба активност, тъй като пазарите във Великобритания са затворени заради официален празник. По-рано днес министърът на икономиката на Германия Роберт Хабек информира, че следващия месец хранилищата може да са пълни на 85% – по-бързо от планираното запълване на капацитета за съхранение

Ройтерс пирпомня, че зависимостта на Европейския съюз от руския газ и рискът Москва да намали доставките са накарали съюзът да поиска от страните членки да запълнят хранилищата си на 80% до 1 октомври, когато започва европейският отоплителен сезон. Агенцията с графика следи в реално време процента на газ, зареден в хранилища в ЕС. Към 27 август данните сочат 79.4%.

На този фон хранилището в „Чирен“ изостава с 60% запълненост, която е предпоследна пв Европа. Редица експерти коментираха като голяма грешка решението на служебният кабинет да откаже 6 от 7-те американски танкера с втечнен газ и да търси компенсирането им с увеличени доставки от тръбен природен газ, включително и от Газпром, които се компрометираха като сигурен доставчик..

Днес президентът Радев инициира среща, на която стана ясно, че служебното правителство ще открие възможно най-скоро търгове за доставка на природен газ в средносрочен и дългосрочен план. Решението за подписване на договори обаче ще бъде оставено на следващото редовно правителство. По време на разговорите на държавния глава с представители на ръководството на компаниите Gastrade и Copelouzos Group се обсъдиха възможностите за увеличаване на количествата природен газ за България, които страната ще получава през Гърция чрез терминала в град Александруполис.

„Газтрейд“ (Gastrade) и „Копелузос“ (Copelouzos) са сред компаниите, разработили проекта за терминала за втечнен природен газ в Александруполис. Терминалът, който трябва да е готов през 2023 г., ще осигури нови количества газ за снабдяване на регионалните пазари в Югоизточна Европа. Очаква се компании от САЩ, Катар, Израел да бъдат основните доставчици.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"