fbpx

Турската лира тръгна надолу

турска лира, поевтиня, сирия, сащ, турция

Турската лира поевтиня спрямо долара и еврото по време на търговията в понеделник, съобщи БНР.

Това става, след като Белият дом заяви, че Анкара скоро ще започне да провежда военни операции в Северна Сирия. А след телефонен разговор между президентите Ердоган и Тръмп Белият дом заяви, че САЩ няма да подкрепи интервенцията на Анкара и американските военни формирования ще напуснат района.

Припомня се, че Турция многократно заплашваше да извърши нахлуване в североизточната част на Сирия срещу подкрепената от САЩ кюрдска милиция (YPG), обвинявайки Вашингтон в отлагане на усилията за създаване на „безопасна зона“ по протежение на турската граница.

Тези взаимоотношения между двата съюзника в НАТО, както и споровете им около закупуването от Турция от руските противоракетни отбранителни системи С-400 се следяха внимателно от инвеститорите. За курса на лирата повлия и предупреждението на ООН, че се подготвя за възможно най-лошия сценарий по отношение на сирийската криза.

Така турската валута в началото на търговията в понеделник поевтиня с близо 1% спрямо щатския долара преди да парира част от първоначалните си загуби. През европейската ранна следобедна търговия щатският долар поскъпва с 0,7 % към 5,7400 турски лири, като в същото време еврото нараства с 0,6 5% към 6,3000 лири.

Геополитическото напрежение около предстоящите военни действия на Турция в Северна Сирия провокира и първоначален спад на основния фондов индекс на борсата в Истанбул BIST100 с около 0,8 %, преди обаче да последва негово повишение с над 1 %.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"