fbpx

Кандидатите за АЕЦ „Белене” могат да подават обединена оферта

Теменужка Петкова

Компаниите – кандидатки за стратегически инвеститор на АЕЦ „Белене”, могат да подадат обединено заявление, съобщи БНР като цитира енергийния министър Теменужка Петкова. Тя присъства на годишната среща на правителството с бизнеса, организирана от Американската търговска камара.

Засега няма подадена обединена оферта, но такава е възможна, стана ясно от думите на енергийния министър:

„В хода на воденето на преговори, преди всичко на подаването на обвързващи оферти, са възможни различни комбинации – така предполага процедурата. Стига участниците в тази процедура да намерят съответно допирни точки“, допълни Петкова.

По-рано днес на срещата премиерът Бойко Борисов пък обяви, че АЕЦ „Белене“ би бил един красив проект, от който са заинтересовани мощни компании.

В края на изминалата седмица Петкова заяви пред БНТ, че е оптимист за изграждането на АЕЦ „Белене“.

„Провежда се процедура за избор на стратегически инвеститор. Тази процедура беше публикувана в Официалния вестник на ЕС, а целта беше да стигне до максимално широк кръг заинтересувани лица, каза Петкова. Искахме тя да бъде абсолютно публична, така че да могат наистина големи компании да заявят интерес и да участват в този проект, защото смятам, че ще бъде важен не само за България, но и за целия регион“, допълни министърът.

По време на връчването на лицензията за удължаване експлоатационния срок на шести блок на АЕЦ „Козлодуй“ Петкова сподели, че лицензирането на проекта за стратегически инвеститор за изграждане на АЕЦ „Белене“ се очаква да бъде завършено в началото на 2020 г.

Петкова потвърди, че на 10 октомври ще бъде подписан договорът за финансирането на газовата връзка с Гърция. Тогава се очаква гръцкият министър на околната среда и енергетиката да бъде у нас. Заемът от Европейската инвестиционна банка е 110 млн. евро.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"