fbpx

Туроператорът „Астрал Холидейз“ фалира след 24 години на пазара

Астрал Холидейз, Thomas Cook, фалит, туроператор

Един от големите български туроператори „Астрал Холидейз“ обяви, че започва процедура по несъстоятелност. Компанията е официален представител на фалиралия британски туроператор Thomas Cook.

„С огромно съжаление и разочарование, искаме да ви съобщим, че се налага да прекратим дейността и да започнем процедура по обявяване в несъстоятелност на „Астрал Холидейз Интернешънъл“ АД от 07.10.2019 г. след почти 24 години присъствие на туристическия пазар и въпреки неимоверните усилия на ръководството и служителите.“ Това се казва в съобщение, публикувано на сайта на компанията.

Решението е взето след много дискусии, усилия и опити да се осигури финансиране за дружеството, обясняват от ръководството. И уверяват, че са предприели всички необходими мерки и са изпълнили всички свои задължения по Закона за туризма, за да защитят клиентите си.

„Астрал Холидейз“ поддържа валидна застрахова „Отговорност на туроператора“ в „Уника“. Всички почивки на клиенти, които в момента се намират зад границата, са изцяло платени. Така че не съществува опасност от проблеми с полети или отказ за настаняване в хотели или други туристически услуги, уверяват мениджърите на компанията.

„Астрал Холидейз“ няма да има възможност да осъществи част от бъдещи планирани пътувания след 7 октомври т.г. Туристи с пътувания, които са заплатени 100% от туроператора към партньори, ще бъдат лично уведомени от служители на „Астрал Холидейз“.

Клиенти, закупили само самолетен билет, също ще осъществят своите пътувания, тъй като всички билети са вече платени от „Астрал Холидейз“. За проверка на разписанието и часовете на полетите, хората да направят справка със съответната авиокомпания, когато наближи датата на пътуването.

Клиентите, които са внесли депозити или са платили изцяло сумите по своите бъдещи организирани пътувания, но „Астрал Холидейз не е заплатил към партньора, ще бъдат обезщетени според закона. Те са гарантирани със застраховка „Отговорност на туроператора“, сключена между „Астрал Холидейз“ и ЗК „Уника“ с покритие – 700 000 лв. Координатите за връзка със застрахователя са посочени в съответните договори за туристически пакети и приложенията към тях.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"