fbpx

Валери Симеонов напът да събере подкрепа за национализиране на лотариите

Промените в Закона за хазарта, внесени в парламента четвъртък вечерта от Валери Симеонов, може и да минат в пленарна зала. Припомняме, те на практика предвиждат „национализиране“ на лотарийните игри, които според проекто текстовете ще могат да бъдат извършвани само от държавата.

Тази сутрин лидерът на НФСБ е бил при премиера Борисов, където се срещнал още с финансовия министър Горанов и спортния Красен Кралев.

Пред медии в парламента Симеонов е информирал, че е получил пълна подкрепа за промените, съобщава „Дневник“.

„Първо обсъдих с министъра на финансите и министъра на спорта и получих подкрепа от тях. И изненадващо получих подкрепа от премиера“, коментира Симеонов, цитиран от „Дневник“.

На практика това означава, че е напълно реалистично текстовете да съберат нужните гласове за приемане, още повече, че Симеонов изрази очакването си и БСП да ги подкрепят.

Валери Симеонов обяви, че иска държавен монопол над лотарийните игри, какъвто има в Европейския съюз, и допълни, че в законопроекта са предвидени срокове за прекратяване на лицензите на частните фирми. По-конкретно – лицензите на частните компании, които притежават такъв, ще бъдат прекратени три месеца, след като законът бъде променен. Лотариите ще трябва да изплатят всички спечелени до момента печалби в рамките на година и половина.

Валери Симеонов каза още, че предлага продажбата на лотарийни талони да се извършва само в лицензирани обекти, а не и в бензиностанции и супермаркети, както е сега, и такива да няма в радиус от 300 метра от училища.

В момента лицензи за лотария имат частните дружества „Национална лотария“ и „Лотария България“, в които мажоритарен дял има бизнесменът Васил Божков.

Не е известно дали и колко лицензирани обекта като пунктове има веригата „Лафка“, в която има специални места и реклама за продажбата на лотарийни билети. „Национална лотария“ е един от големите партньори на веригата, свързана с депутата от ДПС Делян Пеевски, пише още „Дневник“.

Лотариите са и едни от големите спонсори на спорта у нас, както и сред най-големите рекламодатели в редица медии – предимно телевизии.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"