fbpx

След лотариите Валери Симеонов смята да се заеме и с другите форми на хазарт

Парламентарната Комисия по бюджет и финанси прие на първо четене законопроекта на Валери Стефанов за промени в Закона за хазарта.

Припомняме, с тях се разписва поемане от държавата организирането на лотарийни игри, лицензите на частните компании да бъдат прекратени, да се забрани разпространението на билетчета извън лицензирани за това обекти и такива да няма в близост до училища.

От коментари на Симеонов след заседанието става ясно, че той не смята да се ограничи само с регулиране на лотариите.

На въпрос дали предлаганите поправки за отнемане на частни лицензи и държавно монополизиране на бизнеса с организиране на лотария не противоречат на конституцията, вносителят Валери Симеонов обясни, цитиран от Клуб Z, че е направил консултации и идеята не противоречи на основния закон.

Не става въпрос за монопол върху цял бранш. Хазартът се запазва в други негови форми. Когато им дойде времето – ще се занимаваме и с тях„, заяви „патриотът“.

Председателят на комисията Менда Стоянова пък прехвърли вината за непълно събраните милиони от такси от частни организатори на лотарии изцяло на Комисията по хазарта. Според нея Министерството на финансите няма вина за това, което се заключава в доклада след проверката на АДФИ.

Припомняме, частните лотарии видяха в заключенията на АДФИ доказателство, че не са нарушили закона, тъй като негови текстове давали възможност такси да се събират, формирани на различна основа.

По-рано днес компанията на Васил Божков Нове холдинг разпространи изявление, в което се казва, че противоконституционно отнемане на действащ лиценз води до правни последствия и потенциални финансови обезщетения в размер на милиарди.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"