fbpx

Последни подписи за Брекзит, раздялата е необратима

Председателите на Европейския съвет и на Европейската комисия Шарл Мишел и Урсула фон дер Лайен подписаха текста на споразумението за оттеглянето на Великобритания от ЕС, предадоха световните медии. Предвижда се до 31 януари Европейският съвет също да утвърди постигнатата договореност с Лондон.

Комисията по конституционни въпроси на Европейския парламент препоръча в четвъртък да се подкрепи постигнатото споразумение. За предложението гласуваха 23 евродепутати от комисията, а трима се въздържаха.

На основата на решението предстои целият състав на ЕП да се произнесе на 29 януари с гласуване в Брюксел, насрочено за 18.00 ч. централноевропейско време.

Преди гласуването в парламентарната комисия вчера, всички изказали се евродепутати изразиха съжаление от предстоящото напускане на британската страна. Председателят на комисията Антонио Таяни заяви, че това е исторически, но мрачен ден.

Също в четвъртък британската кралица Елизабет Втора одобри законопроекта за излизане на Обединеното кралство от Европейския съюз. Това беше последната официална стъпка, за да може проектът да стане действащ закон. Тази стъпка проправя пътя за Брекзит на 31 януари.

В сряда британският парламент одобри законопроекта – повече от три години, след като гражданите се произнесоха на референдум за излизане от ЕС.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"