fbpx

Държавната агенция по хазарта към МС мина на първо четене

Държавната комисия по хазарта ще се преструктурира в Държавна агенция по хазарта. Това предвиждат приетите на първо четене в парламента промени в Закона за хазарта, които са внесени от ГЕРБ, предаде БТА.

Новосъздаденото ведомство ще е специализиран държавен орган към Министерския съвет.

Народното събрание отхвърли предложените от Валери Симеонов и депутати от „Обединени патриоти“ промени, които  предвиждаха хазартните игри в казина и игрални зали да могат да се организират само в хотели с категория пет звезди, в националните курортни комплекси и населени места, съгласно приложение към закона.

Предлага се разширяване на обхвата на хазартните игри, които могат да бъдат организирани от Държавно предприятие „Български спортен тотализатор“. Срещу това се обявиха и от левицата, и Патриотите.

Тотото ще може да организира, освен традиционните игри, и залагания върху случайни събития, залагания, свързани с познаване на факти, и игри онлайн в игрално казино.

Проектът предвижда правомощия за осъществяване на контролна дейност да има и Националната агенция за приходите.

Предвижда се да отпадне разпоредба, според която в бюджета на Министерството на културата ежегодно се превежда целева субсидия за Национален фонд „Култура“ от 10 на сто от внесената през предходната година държавна такса, регламентирана в закона.

Председателят на комисията по култура Вежди Рашидов обясни, че между първо и второ четене текстовете, свързани с десетте процента, ще се прецизират, така че реално парите да влизат във фонда, и призова към консенсус по този въпрос.

Несполучлив опит да бъде подведен българският парламент, така коментира проектът на ГЕРБ Румен Гечев от БСП. Той опроверга мотива на вносителите да предложат едноличен, вместо колективен орган за хазартната регулация като подчерта, че няма нито една страна в ЕС, в която да има назначен някакъв „цар, който еднолично да управлява хазарта“.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"