fbpx

Закриват Комисията по хазарта, правят национална агенция

Проектозакон за Националната агенция по хазарта е публикуван за обществено обсъждане на портала strategy.bg.

С проекта се предлага Държавната комисия по хазарта да се преструктурира в Национална агенция по хазарта. Тя ще е специализиран държавен орган към министъра на финансите.

В законопроекта са направени нови принципни разрешения, изменения и допълнения. Те са продиктувани от констатираните недостатъци и проблеми в работата на настоящия регулатор, пише в мотивите на вносителя – Министерство на финансите.

Премахва се комисията като колегиален орган и се заменя с едноличен, който ще е изпълнителният директор на Агенцията. Новата структура ще осъществява регулация, надзор и контрол над хазарта и свързаните с него дейности.

С премахването на Комисията като колегиален орган, вземането на решения за издаване на лицензи и вписване на промени по вече издадени лицензи за организиране на хазартни дейности се предоставя на изпълнителния директор. Той ще утвърждава игрални правила, ще установява публични вземания, ще прилага принудителни административни мерки и ще дава становища по подзаконовите нормативни актове.

С проекта на Закон са уредени и трудовите и служебните правоотношения в посочената структура, както и основанията за несъвместимост на функции.

С проекта се актуализират и правомощията на органите по контрол на хазарта в съответствие с констатираните проблеми в надзорната и контролната дейност на хазартния регулатор.

Предлаганият закон въвежда и изрична уредба на конфликта на интереси, регламентирани са и понятията „професионална тайна“ и „служебна тайна“.

Предлага се и промяна на сега действащата разпоредба на чл. 10а от ЗХ, която регламентира вноските за социално отговорно поведение. По сегашния ред организаторите на хазартни игри правят годишни вноски за социално отговорно поведение в определените от закона размери, а с предложената промяна се добавя, че такава вноска ще се дължи за всеки издаден лиценз.

В момента независимо колко издадени лиценза има един организатор, той дължи и респективно заплаща същата вноска като организатор, който има един единствен лиценз. 




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"