fbpx

Въпреки Брекзит, имиграцията на Острова достига рекордни равнища

Нетната имиграция достигна рекордните 606 000 души през 2022 г., според оценките на Националната статистическа служба на Великобритания. Краят на свободното движение на хора с ЕС беше придружен от либерализация на визовата система за страните извън ЕС, пише Les Echos.

Обявяването на последните данни за имиграцията във Великобритания се очакваше като потенциална експлозия.

Тази цифра е разликата между имиграцията, която достигна 1,2 милиона през 2022 г., и емиграцията – 557 000. Повечето новодошли са граждани на държави извън ЕС (925 000), срещу 151 000 от ЕС и 88 000 британци.

Увеличаване на студентската имиграция

Тези данни включват студентската имиграция, която представлява 39% от пристигащите извън ЕС. Тя бележи рязък ръст след премахването на ограниченията, свързани с пандемията.

Цифрите също така са раздути от големия брой дошли от Хонконг и Украйна, две страни, за които Великобритания създаде извънредни схеми за предоставяне на визи. Здравната система, изправена пред крещящ недостиг на работна ръка, също допринесе за увеличаването на имиграцията с масово набиране на персонал от Индия, Филипините и Нигерия.

За поддръжниците на Брекзит, които желаеха да „си възвърнат контрола“ върху границите, тези цифри звучат като провал. Краят на свободното движение на хора с ЕС беше съпътстван с либерализация на визовата система за страни извън ЕС, което обяснява защо имиграцията рязко се е увеличила.

Освен това много отрасли с недостиг на работна ръка се стремят да привлекат чуждестранни работници, за да запълнят свободните позиции.

Консерваторите са изправени пред големи трудности

Всички консервативни правителства се се сблъскали с този проблем, от Дейвид Камерън, който през 2010 г. искаше да намали нетната имиграция под 100 000, до Борис Джонсън и обещанието му да намали броя на „нискоквалифицираните имигранти, за да снижи общата цифра“.

Настоящият министър-председател Риши Сунак се задоволи да обещае, че ще намали нетната имиграция до нивото, което е наследил – 504 000 души. За момента това обещание не е спазено.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"