fbpx

Япония отделя 280 милиарда долара в подкрепа на малкия бизнес

Банката на Япония представи в петък заемна програма за близо 280 милиарда долара, за да подкрепи малките предприятия, засегнати от коронавируса и да предотврати изпадането на икономиката в още по-дълбока рецесия.

Съгласно нова програма за кредитиране, която беше обявена през април и одобрена в петък, Банката на Япония ще предостави около 30 трилиона йени (279 милиарда долара) на търговските банки, които отпускат заеми за малки предприятия, съобщи Ройтерс.

Централната банка също ще плаща лихва от 0,1% на банки, които стимулират подобно кредитиране. Те ще започнат да предоставя такива заеми през юни.

Банката на Япония също удължи за шест месеца редица мерки, въведени по-рано тази година, за да осигури ликвидност на компании, изправени пред трудности.

Чрез настоящите мерки за подкрепа на кредитирането Централната банка се надява да влее най-малко 75 трилиона йени (697 милиарда долара в икономиката), която е на път към най-дълбоката рецесия след войната.

Както се очакваше, Банката на Япония запази краткосрочния лихвен процент на минус 0,1% и повтори обещанието да запази доходността по 10-годишните държавни облигации близо 0%.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"