fbpx

Заводските цени спадат, темпът у нас изпреварва международните пазари

Продължава спадът на заводските цени, като темпът на спад на вътрешния ни пазар изпреварва този на международните пазари, макар че цените у нас остават все още по-високи от международните.

През април спрямо предходния март общият индекс на цените на производител се понижава с 2.3%. Намаление е регистрирано при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ – с 8.3%, и в преработващата промишленост – с 0.1%, докато в добивната промишленост се наблюдава увеличение с 1.4%.

По-ниски цени в преработващата промишленост са регистрирани при: производството на химични продукти – с 3.8%, производството на хранителни продукти – с 1.1%, производството на метални изделия, без машини и оборудване – с 0.7%.

Ръст на цените е отчетен при: обработката на кожи; производство на обувки и други изделия от обработени кожи без косъм – с 12.6%, производството на основни метали – с 1.8%, производството на компютърна техника, електронни и оптични продукти – с 1.6%.

На годишна база намалението на цените е с 3.5%, като значителен спад се наблюдава при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ – с 19.0%, както и в добивната промишленост – с 2.1%, а в преработващата промишленост е регистрирано увеличение – с 3.6%.

На вътрешния пазар заводските цени намаляват с 3.2% спрямо предходния месец, като понижение е регистрирано при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ – със 7.0%, и в преработващата промишленост – с 0.8%, докато в добивната промишленост е отчетено увеличение – с 2.2%.

На годишна база индексът на цените на производител на вътрешния пазар намалява с 4.7%. Спад на цените се наблюдава при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ – с 18.1%, а ръст е отчетен при: преработващата промишленост – с 6.5%, и добивната промишленост – с 1.1%.

Заводските цени на международния пазар намалява с 0.9% през април 2023 г. спрямо предходния месец, а спрямо съответния месец на 2022 г. намалението е с 1.5%.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"