fbpx

Променят управлението на железниците, досегашните шефове отказват

Съветът на директорите на „Холдинг БДЖ“ ЕАД е взел решение да преобразува „БДЖ – Пътнически превози“ ЕООД и „БДЖ – Товарни превози“ ЕООД в еднолични акционерни дружества. Решението е съгласувано с министъра на транспорта и е съгласно новоприетия Закон за публичните предприятия.

Изпълнението на основните задачи не е на необходимото ниво, ключовите финансови и обемни показатели бележат спад, налице е силна необходимост от преразглеждане на организационните структури и привеждането им към модерни управленски методи – това са част от мотивите за промяната.

Вместо един управител, в дружествата ще се формират мениджърски екипи, които ще поемат всички оперативни дейности под новата форма на корпоративно управление.

Управлението в периода на преобразуване на двете дружества ще се осъществява от екип до трима души, който ще бъде в основата на бъдещия Съвет на директорите.

Действащите управители на двете дружества- инж. Христо Иванов и инж. Любомир Илиев са отказали да участват в новия управленски формат. Затова в началото управлението ще се извършва съвместно от управител и прокурист. Ще се провеждат допълнителни разговори с доказани експерти в железопътния транспорт с опит в управлението на частни и държавни компании.

Преобразуването на „БДЖ – Пътнически превози“ и „БДЖ – Товарни превози“ в ЕАД се очаква да приключи до края на януари 2020 г., а окончателното привеждане на дружествата към изискванията на Закона за публичните предприятия – до края на септември 2020 г.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"