Курортният сезон е в разгара си: във Варна преди 50 години

Курортният сезон е в разгара си: във Варна преди 50 години

Какво има през лятото, когато няма коронавирусна епидемия? Туристи.

С уговорката, че не само пандемията пречи на родния туризъм, обръщаме внимание на статия във в-к „Икономически живот“ от 1969 година, посветена на подготовката за туристическия сезон на Варна и нейните околности, които реализират една трета от приходите на страната от международен туризъм.

Разбираме, че през 68-ма в черноморските курорти на окръга са почивали 1 млн. души, от които 300 хиляди чужденци. И още:

Варненци здраво са запретнали ръкави и са осъществили широка програма за строителство и преустройство на търговската мрежа. Само на един от централните булеварди са влезли в експлоатация 21 модерни търговски магазина.

Не на последно място е и подготовката за подобряване на комунално-битовото обслужване на местното население и гостите. Открити са нови пунктове за ремонт на часовници, фина механика, ремонт на музикални инструменти, транзисторни радиоприемници и други. А за удовлетворяване нуждите на населението и на летовниците от химическо чистене и гладене на дрехи, промкомбинат „Багра“ е удължил работното време на ателиетата за бързи услуги.

За откриване на плажовете стопанското предприятие „Плажове и къмпинги“ е ремонтирало спасителните лодки, въвело е радиотелефони и е купило един катер.

Но най-вече: