Произходът е това, което отличава вината на традиционни производители като Франция, Италия и Испания. В България понятието тероар започна да добива смисъл сравнително късно. Въпреки това все повече стават нашите вина, които разказват историята на мястото, от което идват.
Програмата на DiVino.Taste тази година предлага майсторски клас за северните тероари на България. Един от водещите български сомелиери, Марин Атанасов, ще покаже с дегустация на 8 вина, колко важен е произходът.
Деветото издание на DiVino.Taste ще се проведе от 22 до 24 ноември в Интер експо център в София и ще събере на едно място близо 80 от най-добрите български винопроизводители.
Всеки от тях има право да участва най-много със 7 вина. Всеки посетител ще има пряк контакт с хората, които стоят зад всяка една от участващите български изби. Акцент тази година е поставен върху местните сортове и важността на регионалното изражение, не само в най-известните винарски райони по света, но и у нас.
Без съмнение, грюнер велтлинер е най-представителното лице на австрийското вино, но в действителност малката алпийска страна представлява истинска съкровищница за местни сортове.
Като възпитаник на Австрийската винена академия Яна Петкова обещава заразително интересен майсторски клас, в който ще представи почти изчезващи сортове като цирфандлер, ротгипфлер, червен велтлинер, нойбургер, санкт лаурент, вилдбахер. Макар и с трудни за произнасяне имена, от тях се произвеждат вина със световно качество и слава.
DiVino.Taste 2019 ще доведе в София и прочутите вина от Гави, в италианския Пиемонт. Световната слава на вината от този район на десния бряга на река Леме се дължат на усилията на фамилия Солдати от имението La Scolca, които започват да правят вина в Гави преди 100 години.
Тяхна е до голяма степен заслугата за създаванее на наименованията за произход DOC и DOCG Gavi.
За да представи типичния за този район на Италия сорт кортезе, за DiVino.Taste пристига Анджело Габало. Вече 17 години той се занимава с пазарите на La Scolca в Европа и извън нея. Сериозен е приносът му за утвърждаването бранда La Scolca по целия свят и е сред хората, които най-добре познават това изумително елегантно и натурално бяло вино от сорта кортезе.